Warm weer en honden!

Warm weer en honden!

Net als bij mensen reageren honden allemaal verschillend op warm weer. Er zijn heel wat honden die echt last hebben van de hitte. Het belangrijkste is om verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden. Voordat we enkele tips geven, is het belangrijk om te weten dat honden verkoeling regelen via de tong door middel van hijgen en in mindere mate via de voetzolen. Zij kunnen dus veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan wij mensen.

Zorg voor voldoende schaduw

Het is heel belangrijk dat uw hond altijd de mogelijkheid heeft om schaduw op te zoeken.

Laat uw hond nooit achter in de wagen

Zelfs als het kwik buiten geen tropische temperaturen aanneemt, zijn er slechts enkele minuten nodig om de auto veel te warm te maken voor een hond. Wat het dus zeer gevaarlijk maakt om je hond achter te laten in de wagen.  Zelfs niet voor vijf minuten of met de ramen open.

Voorzie voldoende drinkwater

Zorg voor voldoende fris drinkwater. Je neemt best gewoon kraantjeswater dat niet gekoeld is in de koelkast of diepvries.  Wees voorzichtig als je je hond wilt verfrissen door water over hem te gieten. De buik en de pootjes van je hond mag je gerust natmaken. Water over de kop gieten, doe je beter niet. Bij een hond zit de schedel net onder de vacht. Een natte kop zou het proces van oververhitting juist kunnen versnellen.”

Vermijd lange wandelingen

Als grote inspanningen bij zeer warm weer niet goed zijn voor mensen, dan geldt hetzelfde voor je hond. Lange wandelingen stel je dus beter even uit.”

Asfalt en zand kunnen gevaarlijk zijn

Bij warm weer zijn asfalt en zand te vermijden met een hond. De ondergrond kan namelijk snel veel te warm zijn voor hun pootjes, waardoor ze zelfs kunnen verbranden. Bij een buitentemperatuur van 25 graden Celsius, directe zon en amper wind, kan het asfalt al meer dan 50 graden Celsius warm zijn. Is het buiten boven de 30 graden Celsius, dan warmt het asfalt op tot meer dan 60 graden Celsius. Wil je zelf testen of de ondergrond te warm is? Druk dan je hand zeven seconden op het asfalt. Voelt het voor jou te heet aan, dan geldt voor je viervoeter hetzelfde.”

Hoe herken ik oververhitting?

Als je merkt dat je hond hevig begint te hijgen, zijn aandacht begint te verzwakken of zelfs begint te duizelen, bel dan onmiddellijk een dierenarts. In afwachting breng je je huisdier best meteen naar binnen. Probeer verkoeling te voorzien door hem bijvoorbeeld in een lauw bad te steken. Gebruik nooit ijskoud water, want dat zorgt voor een te snelle afkoeling.”


X