Zijn honden kleurenblind?

Zijn honden kleurenblind?

Vroeger dacht men dat honden enkel zwart, wit en grijstinten konden onderscheiden.. Tegenwoordig weet men uit onderzoek dat honden niet enkel zwart/wit kijkers zijn. Onze honden kijken echter wel met een ander kleurenpallet naar de wereld dan ons. De hond ziet de wereld om zich heen in blauw/paars, gele en grijze kleuren.

Een hondenoog bestaat net als een oog van de mens uit verschillende soorten cellen: kegeltjes & staafjes. De kegeltjes zorgen ervoor dat men kleuren kan onderscheiden en door de staafjes worden bewegingen waargenomen. Honden hebben maar twee kegeltjes, deze vangen de kleur geel en blauw/paars op, mensen hebben 3 soorten kegeltjes en kunnen hierdoor dan ook meer kleuren zien dan de hond.

dogvis

Voor de hond is het belangrijker om voorwerpen goed van elkaar te kunnen onderscheiden en bewegingen te zien, dan kleuren te kunnen herkennen. Het oog van de hond is hierop dus ingesteld: de staafjes zijn  beter ontwikkeld dan de kegeltjes. Hierdoor kan de hond maar een beperkt aantal kleuren zien.

Tip: Wil je zelf eens ervaren wat je hond ziet of hoe hij zijn baasje nu daadwerkelijk ziet?Download dan snel de gratis app: “ Chromatic Vision Simulator voor op je smartphone en/of tablet.   QYE6C3LDgGhaBtFmOfLYnEZUI4jl0V9E48GA0ItWaAM

Deze app geeft je de mogelijkheid om te zien wat een persoon met kleurenblindheid ziet. De vorm van “Protanopie” sluit het meest aan bij wat onze honden zien.

 

 

 

 


X